Welkom, beste Nederlanders,

Als “National Representative” kan ik jullie wellicht enthousiasmeren om lid te worden van de ESCP, de European Society of Coloproctology. 

Velen van u zijn al lid. Met meer dan 100 actieve ESCP leden zijn wij als Nederlanders procentueel gezien 1 van de grootste landen. Hier mogen we best trots op zijn!

Het lidmaatschap leidt tot een gereduceerd tarief voor de registratie van de “annual ESCP meetings”. Deze worden sinds 2006 georganiseerd en van 21-23september 2022 wordt alweer het 17e congres in Dublin gehouden, uiteraard wederom onder voorwaarde van terugdringen van de COVID-19 pandemie. Maar de kans op cancellen lijkt dit jaar gelukkig erg klein!  Bekende colorectale chirurgen uit de hele wereld zijn spreker, state-of-the art lectures, symposia, workshops, research meetingen, etc. worden georganiseerd en abstracts kunnen worden ingestuurd voor orale en videopresentaties. Het programma is altijd zeer gevarieerd en de moeite waard en houdt de colorectale chirurg up-to-date. He t is een van de allerbeste congressen voor de colorectale chirurg!

De Dutch Chapter tijdens de meetings is een jaarlijks hoogtepunt van het ESCP congres waar u als (toekomstig) ESCP en WCP lid toegang toe heeft. Ook in 2021 zal dit weer plaatsvinden en kent een serieuze kant met een (korte) ledenvergadering, een minder serieuze met uitreiking van de beste proefschrift prijs en het toekenning van de reisbeurzen en een absoluut vrolijke met drank en spijzen, ideaal ook voor het betere netwerken. Berichtgeving en aanmelding loopt via de WCP, een extra stimulans om niet alleen lid te worden van de ESCP maar ook van de WCP!

Een ander voordeel is een gratis online abonnement voor Colorectal Disease, gelieerd aan de ESCP en met een stijgende impact factor van inmiddels 3.788 een waardige Europese tegenhanger van Diseases of the Colon & Rectum. En op een gewoon abonnement krijg je 50 % korting.

Daarnaast zijn er door het jaar heen bijzonder interessante masterclasses waar je aan kunt deelnemen, bijvoorbeeld op het gebied van de fistula ani, ta-TME, robotchirurgie en D3 resecties.

Verder kan men gratis en vooral interessant voor assistenten en jonge klaren, de meest recente versie van het leerboek Coloproctology (Alexander Herold, Paul-Antoine Lehur, Klaus E. Matzel, P. Ronan O'Connell) downloaden via de website. Niet onbelangrijk is dat de ESCP ontzettend zijn best gedaan heeft om de website te voorzien van presentaties, video’s en ander content die het downloaden/ streamen meer dan waard zijn.

Als national representative ben ik ook lid van het bestuur van de nationale “dochtervereniging” van de ESCP te weten de Werkgroep ColoProctologie (WCP). Vanuit deze werkgroep worden de activiteiten van de ESCP verspreid en gepromoot, niet in de laatste plaats ten aanzien van de Dutch Chapter.

Als laatste wil ik iedereen promoten het EBSQ examen af te nemen. Het enige officiële certificaat voor de colorectale chirurgie in Nederland, en een erkend europees certificaat. Veel informatie over het EBSQ examen en andere interessante informatie is terug te vinden op onze website: http://www.werkgroepcoloproctologie.nl/ Bijvoorbeeld dat de WCP voor haar leden het inschrijfgeld vergoedt. Tenminste: indien je slaagt voor je examen. In 2021 zijn 9 landgenoten geslaagd en in november 2021 vindt weer een hybride examen plaats.

Indien u specifieke vragen heeft kunt u die ook sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hopelijk tot ziens op één van de ESCP of WCP bijeenkomsten,

ESCP Members: 167

Jeroen Leijtens

 

ESCP Affiliates